Корпоративна одговорност

Корпоративна одговорност
Вклучувањето на активности што придонесуваат за општеството, здравјето, образованието и уметноста е приоритет во однос на корпоративната одговорност на Nobel Pharmaceuticals.

CEOx1Day

Програмата “Извршен Директор на 1 ден” спроведена од Оџерс Берндсон, која се изведува веќе 12 години низ целиот свет, се смета за важен проект во деловниот свет, бидејќи овозможува емпатија меѓу генерациите и придонесува за стекнување на важни искуства за новата генерација на менаџери. Hakan Şahin, Генералниот Директор на Nobel Pharmaceuticals, кој е единствениот претставник на програмата во фармацевтската индустрија, ги споделува своите искуства во деловниот живот со студентите на универзитетите преку поддршка на оваа програма од самиот почеток.

Караван за фер-плеј универзитети (‘Fair Play Universities Caravan’) од TMOK (Турскиот национален олимписки комитет)

Караванот за фер-плеј универзитети, со кој TMOK го посетува секој регион во Турција и разговара со студентите од универзитетите за фер-плеј менталитетот и однесувањето, се одвива уште од 2014 година. Nobel Pharmaceuticals, придонесувајќи за вредноста во областа на спортот со создавање на висококвалитетни производи, ја поддржува пораката “кон доброто, вистинското и убавото” под главното спонзорство на TMOK Караванот за фер-плеј универзитети. Горди сме што сме дел од напорите направени за усвојување на сфаќањето за фер-плеј во секој аспект од спортот.

IKSV (Истанбулската фондација за култура и уметност)

Работејќи со мисијата за подобрување на квалитетот на животот, со верба дека здравјето вреди сè”, Nobel го поддржува фестивалот, со цел истиот да достигне широка публика, со својот пристап за “вредност”.

Донирање крв во организацијата Црвена полумесечина

Работејќи со голема посветеност и страст повеќе од половина век со верба дека „здравјето вреди сè“ и со цел да се поддржи јавното здравство преку напорите за корпоративна одговорност, Nobel Pharmaceuticals ја прошири својата кампања за донирање крв во организацијата Црвена полумесечина, што ја спроведува веќе 3 години, со вклучување на донација на матични клетки. Вработените во Nobel, донирајќи крв и матични клетки во организацијата Црвена полумесечина, учествуваат доброволно во овој проект со мотото “Спасувањето животи со донирање на крв и матични клетки вреди сè”.

„Розев камион“

Проектот “Розев камион”, спроведен во соработка со Continence Society, што работи на студии за функционална урологија и урологија кај жени, има за цел да ја подигне свеста за уринарната инконтиненција, што е многу честа појава кај жените во одредени возрасни групи. Проектот, кој има за цел на јавноста да објасни дека уринарната инконтиненција предизвикана од стрес е заболување кое се лекува, се одржа од мај 2016 до мај 2017 година и вклучуваше 9000 жени.

Забавувајте се и научете за хигиената, програма за волонтерска обука од TEGV (Турска волонтерска фондација за едукација)

Вработените во Nobel Pharmaceuticals, кои се одлучија да станат доброволни обучувачи на програмата за обука “Забавувајте се и научете за хигиената” под покровителство на TEGV (Турска волонтерска фондација за едукација) веруваат дека свеста за здравото живеење треба да се развие преку образование на рана возраст. Беа вклучени 120 деца во основните училишта, кои беа обучени за начините на заштита од инфекции. Junior Chamber International (JCI), која брои 169,000 членови во 114 земји ја презеде мисијата за развој на вештините за лидерство и претприемништво и свесност за општествена одговорност кај младите лица, со цел да придонесе за позитивни промени и развој во заедниците. Во оваа програма за обука и Nobel Pharmaceuticals беа наградени со “Награда за меѓународна корпоративна општествена одговорност 2016”.

Скапоцени срца

Секоја година, 29-ти септември се слави како Светски ден на срцето. Овој ден има за цел да го привлече вниманието на кардиоваскуларните заболувања, да ја подигне свеста и да придонесе за подобрување на кардиоваскуларното здравје.

Во рамките на проектот, тимот на Nobel, кој го посети Основното училиште и Училиштето за доенчиња со областа Mardin Yeşilli Koyunlu Village, се сретна со малите скапоцени срца и им обезбеди кратки информации за одржување на општата здравствена состојба. Nobel исто така, ја спроведе кампањата за собирање финансиски средства, отпочната во рамките на компанијата, како дел од овој проект.

Една садница за секој вработен

Во кампањата насловена “Една садница за секој вработен” спроведена во соработка со Nobel Pharmaceuticals и Министерството за шумарство, беа донирани 2000 садници со придонеси од нашите вработени. Со организација во селото Beykoz Bozhane на брегот на Црното Море, со учество на вработените на Nobel и нивните фамилии, дрвјата беа успешно засадени, а кампањата овековечена со плакат на Nobel Memorial Forest.