Nobel AFF

Nobel AFF
Nobel Almaty Pharmaceutical Factory JSC. (Nobel AFF) е еден од водечките производители во фармацевтската индустрија во Казахстан. Во 2002 година, од Ulkar Holding беа направени значајни инвестиции како дел од реорганизација на Almaty Pharmaceutical Factory.

Со модернизација на постоечките производствени области, формирани се нови производствени области во согласност со меѓународните стандарди за ДПП. Во првата фаза беа инвестирани 40 милиони американски долари во погонот и дополнителни 30 милиони американски долари беа инвестирани со цел да се зголеми производствениот капацитет во обемот на инвестициските активности од 2015 година. Во краткорочната проекција, се планира инвестиција од 50 милиони американски долари за развој на научен технолошки потенцијал и производство на биотехнолошки производи.

Nobel AFF е лоциран на површина од 10,000 m², има 5 производствени реони каде што се произведуваат цврсти, течни, полу-цврсти фармацевтски форми, суспензии и гелови. Сите достапни производствени области во фабриката се ДПП-сертифицирани и се вклучени во производните активности по меѓународни стандарди. Nobel AFF беше првата компанија во Казахстан која доби ДПП сертификација во 2011 година и успешно ги помина ревизиите од експерти на Светската здравствена организација. Nobel AFF доби целосни оценки од ревизори од Казахстан и од земјите на ЗНД, како и ревизори на мултинационални фармацевтски компании со кои имаме договорено производство.

Производствените области на локацијата имаат капацитети за вентилација според ДПП стандардите; Опремени се со модерна опрема обезбедена од Италија, Велика Британија, Германија, Швајцарија, Белгија, Данска, САД, Турција, Индија и Јужна Кореја.

Годишниот капацитет на производство е 750 милиони таблети, 250 милиони капсули, 20 милиони сирупи за ре-суспендирање, 10 милиони туби со крем-гел, кои претставуваат значителен удел на пазарот во Казахстан.

До денес, палетата на производи на Nobel AFF вклучува скоро 250 производи кои опфаќаат 83 молекули во различни фармацевтски групи како што се антимикробни агенси, антибиотици, против болка-антипиретици,, антиинфламатори, антихипертензиви, хиполипидемици, невропсихијатриски, антитуморни и онколошки препарати.

Нашиот објект има лабораторија за физичка и хемиска анализа, лабораторија за микробиологија и лабораторија за контрола на процесот. Нашите меѓународни лаборатории се акредитирани од надлежни владини агенции и опремени со најсовремена технологија и инструменти за мерење. Покрај тоа, готовите производи се предмет на контрола во лабораторијата на “ Националниот центар за проценка на лекови, медицински материјали и медицински технички уреди” при Министерството за здравство на Казахстан.

Nobel AFF е на второ место меѓу локалните фармацевтски производители во Казахстан по обемот на продажба. Постојано зголемувајќи го својот обем на извоз, Nobel AFF извезува во Русија, Киргистан, Узбекистан и Монголија. Според резултатите од 2018 година, Казахстан стана лидер во извозот меѓу фармацевтските производители.

Основната цел на компанијата е да го подобри квалитетот на животот на луѓето преку производство на квалитетни, сигурни, домашни лекови и да им обезбеди на потрошувачите и докторите точни и корисни информации за производите што се пласираат на пазарот. За таа цел, компанијата има претставништва во сите градови на Казахстан.

До денес, во компанијата има вкупно околу 500 вработени. Вработените во компанијата редовно посетуваат семинари за професионална обука и се обучуваат според ДПП и ИСО стандардите. Системот за управување со квалитет на компанијата е во согласност со ISO 9000:2001 и поседува сертификати од Турскиот Институт за стандарди и Центарот за меѓународен систем на документирање.